Egy kis múzeumpedagógia.

 Egy kis múzeumpedagógia

A szakkörösökkel meglátogattuk a magyar Gábor Vízzel c. kiállítását.

Solti Eszter a Galéria vezetője előre berendezte nekünk a kiállító teret, asztalokkal, és az alkotáshoz szükséges eszközökkel várt minket.

Előzményként a múlt héten pénteken már megnéztük  a kiállítást ahol Eszter beszélt nekünk az alkotóról, és a munkáiról. 
    Magyar Gábor festményei hittel, vallással függenek össze, az ő szavait idézve transzcendensek.

Képein visszatérő motívumok a háromszög, kör, kapu, négyzet, hasáb, kocka, gúla, spirál, cső.

A motívumok fontos szimbólumok, egyetemes jelentéssel bírnak.

A kapu c. alkotás előtt állva a gyerekkel beszélgettünk:
" olyan mint egy átjáró a másik oldalra"

"Holle anyó kapuja"
Megdöbbentett, hogy egy 10-11 éves gyereknek ez jutott az eszébe, ami nagyon is helyénvaló.  Párhuzamot húzhatunk pl. az ókori egyiptomi istennővel Maat-tal aki mérlegeli, hogy ki az aki átléphet a másik oldalra a túlvilágra. Mérlegre teszi az ember szívét, és ha könnyűnek ítéltetik( könnyebb a tollnál) akkor átmehet....

Könnyű-tiszta, nincs benne félelem, gyűlölet, harag, irigység, szégyen,...stb.


A kapu jelentése:

A kapu vagy ajtó szimbolizálja az átjárást két állapot, két világ között, az ismert és az ismeretlen, a fény és a sötétség, a gazdagság és a szegénység között. A kapu rejtélyre nyílik. De dinamikus és pszichológiai értéke van; mivel nemcsak utat mutat, hanem felhív minket, hogy átlépjük. A másik világ felé vezető utazásra hív...
   A kapu a nyitány, amely lehetővé teszi a be- és kilépést, tehát a lehetséges átjárást - még ha ez az egyetlen lehetőség is - egyik területről a másikra: szimbolikus értelmezésben leggyakrabban a profán területéről a szakráliséra. Ilyenek például a katedrálisok kapui, a hindu toranák, a khmer templomok vagy városok kapui, a japán torik stb.

Forrés: http://www.okotaj.hu/szamok/14-15/szimbol.html

Festményeit vizes bázisú anyagokkal, akvarellel és guache-al készíti.

„Gouach-guás” egy vízfestési technika neve a festészetben. Ennél a festésnél a vízfestékhez közömbös töltőanyagot: baritot, agyagföldet vagy kaolint adnak, így a festék átlátszatlanná válik. A gouache-t fedőfestésként alkalmazzák, mivel több réteg festhető egymásra a színek keveredése nélkül.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések